Kronhjortsspaning & vargyl

Datum/Tid
3 september 2021 - 4 september 2021
Hela dagen


Följ med på en oförglömlig upplevelse av kronhjortarnas brunst och vargarnas yl! För sjätte året i rad anordnar Naturliv kronhjortsspaning & vargylning i den vackra sörmländska höstnaturen – ett unikt tillfälle att komma kronhjortarna nära under den mest spektakulära tiden i deras årscykel samt lyssna efter Sjundavargarnas yl.

Du kommer att få möta kronhjortar på nära håll, höra deras magiska urbröl och uppleva en fin gemenskap där vi blir ett med naturen. Vi har haft nära kontakt med kronhjortarna varje år vi varit ute.

Vi kommer att lära dig hur du brölar som en kronhjort för att kunna locka dem till oss, hur kronhjortarna lever, visa dig spår och tecken efter kronhjortar och andra djur samt hur du smyger på ett ursprungligt sätt för att komma djur så nära som möjligt.

På natten kommer vi att bege oss till en bra plats för att lyssna efter vargyl med god chans att få höra dem.

Utöver det kommer vi att identifiera fågelsång och andra djurläten, olika användbara vilda växter samt visa hur man gör upp eld med bågdrill.

Du kommer att guidas av Andris Fågelviskaren, Silje Ulvine och Johan Örlander, som alla lever ute i naturen under stora delar av året, har djup kännedom om kronhjortar, vargar och naturens samspel samt många års erfarenhet av att guida grupper i naturen.

Vi möter upp er vid Mölnbo station varifrån vi beger oss till en höjd i kronhjortsmarkerna där vi har en kort introduktion och lär oss göra upp eld med bågdrill. Elden värmer vi en stenålderskostmiddag på, som vi avnjuter tillsammans. Efter middagen har vi en stund där vi berättar om kronhjortar och hur de lever, och svarar på frågor. Därefter smyger vi oss ut i kronhjortarnas brunstområden för att spana på dem i skymningen.

Efter att det har blivit mörkt övergår vi till vargylning – vi beger oss till en bra plats för att att lyssna, med hög sannolikhet att få höra dem (beroende på hur mycket det blåser). Vi berättar om vargar i allmänhet och Sjundavargarna i synnerhet, som vi har följt nära ända sedan de först kom till trakten och mött vid ett flertal tillfällen.

På morgonen i gryningen ger vi oss ut igen för en andra chans att skåda och lyssna på de magnifika kronhjortarna. Utflykten avslutas med en stenålderskostfrukost, där vi delar om våra upplevelser av utflykten.

Det kommer inte att bli så mycket sömn, men en oförglömlig naturupplevelse istället!

Här kan du se en film från förra årets spaning: https://www.facebook.com/100007159579326/videos/vb.100007159579326/2354499321465364/?type=2&video_source=user_video_tab och här kan du höra om några av deltagarnas upplevelse av den turen: https://youtu.be/6wDYu_QyRQk

Kostnad: 2250kr (ingår, förutom guidningen, middag och frukost samt sovplats under en tarp (valfritt att ta med eget tält))

Max antal deltagare är 10st, då vi inte kan vara fler för att kunna smyga nära kronhjortarna. Det är först till kvarn som gäller för att boka en plats. OBS! Du bokar din plats genom att betala in halva avgiften till vårt bankgiro, innan dess har du inte bokat någon plats. Skriv ditt namn som meddelande när du betalar.

Upphämtning och avlämning på Mölnbo station, vid angivna tidpunkter.

Medtag kläder efter väder som du kan röra dig tyst och bekvämt i, sovsäck, liggunderlag, pannlampa, kamera, kikare, skål, sked och mugg.

För infopaket med anmälan samt om du har frågor kontakta oss på info@naturliv.org eller 070-0920402 (Jana)

Välkomna på en mycket speciell naturupplevelse!
Andris & Jana


Några av de vi samarbetar med:


KONTAKTUPPGIFTER

Naturliv Norden
Nackunga 1, 15392 Hölö, Sverige

Kontakta oss

info@naturliv.org

Org nummer: 769634-1309

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

© Naturliv Norden ekonomisk förening 2019